
γαλα αμυγδαλου και αλλα χρησιμα
Νηστεία έρχεται και για όσους ακολουθήσουμε τους κανόνες της τα γαλακτοκομικά είναι εκτός. Θα σας έλεγα πως είναι μια καλή ευκαιρία να τα βγάλουμε από τη διατροφή μας. Σύμφωνα με στοιχεία το 65% με 75% του πληθυσμού δεν μπορεί να χωνέψει τη λακτόζη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πρήξιμο, αέρια, δυσπεψία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, μέχρι πόνους στα κόκαλα και πονοκεφάλους.
Εκτός από τη λακτόζη έχουμε και την κασεϊνη. Που και αυτή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει θέματα στον οργανισμό. Γεγονός είναι πως το γάλα δεν είναι πια αυτό που ήταν. Η συμβατική κτηνοτροφία που τα ζώα σταβλίζονται και διαβιώνουν σε κακές συνθήκες, παίρνουν διάφορες ορμόνες και φάρμακα για να μην αρρωστήσουν. Επιπλέον με την παστερίωση ή την ομογενοποίηση, αφαιρούνται καλά βακτήρια που περιέχονται στο γάλα και που βοηθούν τον οργανισμό μας να το αφομοιώσει πιο σωστά (περισσότερα διαβάστε εδώ). Τι να σας πω μπέρδεμα. Καταφέραμε στο σύγχρονο πολιτισμό μας να μην ξέρουμε τι τρώμε.
Το κόλλημα με το γάλα και το ασβέστιο το έχω ξεπεράσει προ πολλού. Υπάρχουν πολύ πιο καλές πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό, που είναι και πιο εύκολα απορροφήσιμες. Όπως το μπρόκολο (100γρ περιέχουν 100mg), το σουσάμι (ένα φλυτζάνι περιέχει 1400mg), σαρδέλες, γαύρος, αθερίνα και τα αμύγδαλα (100γρ περιέχουν 380mg ασβεστίου).
Γάλα αμυγδάλου λοιπόν. Μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, βιταμινών Ε, Β2, Κ, τρυπτοφάνης, με ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά, καλά λιπαρά, που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, της γλυκόζης στο αίμα και μας δίνουν ενέργεια. Το να το αγοράσω έτοιμο το έχω απορρίψει, μιας και δεν μου αρέσει καθόλου η γεύση του. Χάλια δεν μπορώ να το καταπιώ και δεν έχει και καμία σχέση με το σπιτικό (ούτε και στην τιμή φυσικά). Μπορεί επίσης να έχει και διάφορα πρόσθετα, από ζάχαρη μέχρι και φυτικά έλαια. Αλίμονο μη τυχόν και τα παραλείψουμε!
Η διαδικασία για να το φτιάξουμε μόνοι μας είναι πολύ απλή. Έχω βάλει και το Μιχαήλ στο κόλπο και μια χαρά το πίνει. Δεν θέλει που δεν θέλει γάλα από τότε που ήταν μωρό τώρα πίνει το αμυγδαλόγαλα που φτιάχνουμε μαζί και δεν έχουμε ανησυχία για το ασβέστιο μας. Με λίγο μέλι και κακάο κάναμε την αρχή, τώρα το πίνει και χωρίς το τελευταίο, άσπρο.
Για να είμαστε ακριβείς δεν είναι μόνο το γάλα αμυγδάλου μια καλή τροφή χωρίς λακτόζη με γήινη γεύση που προσφέρει απαραίτητα ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά που δίνουν θρέψη στον οργανισμό. Είναι και το γάλα από καρύδια, φουντούκια, κάσιους, σησάμι, ρύζι, καρύδα και από σπόρους κάνναβης (hemp seeds). Όλα γίνονται με τον ίδιο τρόπο και είναι εξαιρετικά στη γεύση. Το κάθε ένα με τα δική του ξεχωριστή γεύση από τον καρπό που προέρχεται.
Για να τα γλυκάνουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι, ή χουρμάδες ή λίγη κανέλα ή βανίλια. Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μια καλή βάση για να φτιάξετε ωραία smoothies (έχω ένα τρομερό με ταχίνι και διάφορα ωραία και θρεπτικά καλούδια, ότι πρέπει για πρωινό - σύντομα). Για μια έξτρα δόση ασβεστίου μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ταχίνι.
Αν έχετε ένα καλό μπλέντερ δυνατό η δουλειά σας θα γίνει πολύ γρήγορα και εύκολα. Αν διαθέτετε μόνο μούλτι ή μιξεράκι απλά θα το κάνετε σε δύο δόσεις για να μπορέσετε να αλέσετε καλά τα αμύγδαλα και να μην βγεί έξω το νερό. Το αμυγδαλόγαλα μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα στις συνταγές σας 1:1. Μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξουμε και κρέμα αμυγδάλου (όπως την κρέμα γάλακτος), απλά η αναλογία του αμύγδαλου με το νερό θα αλλάξει.
Ο πολτός του αμυγδάλου που θα σας περισσέψει δεν πετιέται φυσικά. Οι χρήσεις είναι πολλές. Κάποιες ιδέες βοηθητικές:
- Να τον απλώσουμε σε αντικολλητικό χαρτί και να τον στεγνώσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 45°C για 3 - 4ώρες ή για 2 ώρες στους 65°C. Μπορούμε να βάλουμε το μίγμα σε κέϊκ, μπισκότα, κρέπες πρωϊνού, σε μια συνταγή για σπιτικό ψωμί, στα δημητριακά μας το πρωϊ ή και σε σαλάτες.
- Τον στεγνό πολτό του αμυγδάλου μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές όπως, τις γκοφρέτες αμυγδάλου με μέλι & σοκολάτα σοκολατένια μάφιν χωρίς γλουτένη, μπισκότα με μέλι, αμύγδαλα & ελαιόλαδο, τα σοκολατένια τρουφάκια με ξηρούς καρπούς & αποξηραμένα φρούτα.
- Μπορούμε να ανακατέψουμε 2 φλυτζάνια πολτό αμυγδάλου (υγρός όπως θα είναι μετά το αμυγδαλόγαλα, χωρίς στέγνωμα), με ¾ φλυτζανιού τριμμένη καρύδα, λίγο μέλι, λίγο εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Ένα υγιεινότατο σνάκ που θα σας χορτάσει.
- Φτιάχνουμε και τραγανές μπουκίτσες δημητριακών για πρωϊνό (συνταγή ακολουθεί).
Καλή Σαρακοστή!
γάλα αμυγδάλου
υλικά
|
1 μέρος (π.χ 1 φλυτζάνι) |
|
4 μέρη (π.χ 4 φυτζάνια νερό) για το γάλα |
2 μέρη (π.χ 2 φλυτζάνια νερό ) για την κρέμα |
εκτέλεση *
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό, που έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι ( για τουλάχιστον 8 έως 24 ώρες).
- Σουρώνουμε τα αμύγδαλα και τα ξεπλένουμε καλά.
- Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ μαζί με το νερό και χτυπάμε πολύ καλά για αρκετά λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα αμύγδαλα έχουν αλεστεί εντελώς.
- Στρώνουμε ένα σουρωτήρι μεγάλο με διπλή στρώση γάζας (να περισσεύει έξω από το σουρωτήρι). Σουρώνουμε το γάλα αμυγδάλου και όταν θα φύγει όλο το υγρό, μαζεύουμε τη γάζα και στύβουμε τον πολτό πολύ πολύ καλά να φύγουν όλα τα υγρά.
- Βάζουμε το γάλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή ένα βάζο που να κλείνει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο για δύο τρείς ημέρες.
- Πριν το πιούμε θα πρέπει να το ανακινήσουμε για λίγο.
* Αν θέλουμε να το καταναλώσουμε άμεσα σαν ρόφημα, μπορούμε να το γλυκάνουμε με δύο τρείς αποξηραμένους χουρμάδες που θα προσθέσουμε μέσα στο μπλέντερ από την αρχή ή λίγο μέλι. Για σοκολατένια γεύση μπορούμε να προσθέσουμε κακάο και λίγο εκχύλισμα βανίλιας. Αν δεν έχετε ένα δυνατό μπλέντερ, προτιμήστε τα αμύγδαλα που θα αλέσετε να είναι χωρίς φλούδι.
τραγανές μπουκίτσες δημητριακών για πρωϊνό
υλικά
|
1 φλυτζάνι |
|
¾ φλυτζανιού |
|
2/3 φλυτζανιού |
|
1/3 φλυτζανιού |
|
2 κουταλιές |
|
2 κουταλάκια |
|
μια πρέζα |
εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ σκεύος καλά τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.
- Απλώνουμε το μίγμα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Στεγνώνουμε τα δημητριακά μας για 2 ώρες στον αέρα στους 65°C ή στους 45°C για 8 ώρες.
- Αφήνουμε τις μπουκίτσες να κρυώσουν καλά και τις φυλάμε σε ένα γυάλινο βάζο που να κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται για αρκετές ημέρες.