τα εργαλεία του μικρού μάγειρα

Εργαλεία χρειάζεται κάθε μάγειρας μικρός ή μεγάλος. Μια πρόταση για τα απαραίτητα που ένας μικρός μάγειρας πρέπει να έχει στην κουζίνα του. Αν σας λείπει κάτι ψάξτε να βρείτε μια εναλλακτική λύση για να κάνετε την δουλειά σας. Ζητήστε από τους γονείς να σας δείξουν πως χρησιμοποιούνται τα εργαλεία σας πρώτα και μετά αρχίστε μόνοι σας να προσπαθείτε. Για τα μικρότερα παιδιά πάντα με την επίβλεψη των γονιών. Η καλή οργάνωση των εργαλείων σας θα σας βοηθάει να γλυτώνετε χρόνο. Γι’ αυτό τακτοποιήστε τα μετά τη χρήση τους ώστε να τα βρίσκετε πάντα με ευκολία.  

για να ψήσουμε

 

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε κατσαρόλες σε διάφορα μεγέθη. Μικρές για να λιώσουμε λίγο βούτυρο ή να βράσουμε κάτι σε μικρή ποσότητα και μεγαλύτερες για να φτιάξουμε μια σούπα, να βράσουμε τα μακαρόνια μας ή να φτιάξουμε ένα μαγειρευτό φαγάκι. Οι κατσαρόλες μας καλό θα ήταν να έχουν καπάκι και χερούλια, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε με ασφάλεια, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το μαγείρεμα

Ταψιά βαθιά και πυρέξ θα χρειαστούμε για τα φαγάκια του φούρνου. Μια μακαρονάδα φούρνου, ένα κοτόπουλο ψητό, ένα ψαράκι, λαχανικά γεμιστά, ένα μπριάμ με χειμωνιάτικα λαχανικά. Ταψιά ρηχά θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε μπισκότα, κουλουράκια, ψωμιά και πίτες. Ανάλογα με τη συνταγή μας μπορεί να χρειαστεί να τα αλείψουμε με ελαιόλαδο, βούτυρο ή να τα καλύψουμε με χαρτί αντικολλητικό ή επιφάνεια σιλικόνης. Προσοχή μόνο όταν βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο.

Χρειαζόμαστε γάντια φούρνου για να μην καούμε. Αν τα γάντια μας είναι μεγάλα και δεν εφαρμόζουν καλά στα χέρια μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές πετσετούλες  σιλικόνης, που κυκλοφορούν στα μαγαζιά με είδη κουζίνας και σίγουρα θα μας προστατέψουν από τη ζέστη του φούρνου.

Στο φούρνο ψήνουμε επίσης κέικ, μάφινς, βάσεις για τάρτες. Υπάρχουν διάφορες φόρμες, σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Πριν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι το κατάλληλο μέγεθος για τη συνταγή που έχουμε. Τις περισσότερες φορές χρειάζονται να τις αλείψουμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο και να τις πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι, ή να τις καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί.

για να κόψουμε

 Θα χρειαστούμε μαχαίρια που να κόβουν καλά. Τα μαχαίρια που δεν κόβουν καλά είναι πιο επικίνδυνα. Υπάρχουν και ειδικά μαχαίρια πλαστικά που κόβουν πολύ καλά για παιδιά. Είναι πιο ασφαλή και με ωραία χρώματα. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στην αγορά ή στο διαδίκτυο.

Καμιά φορά μπορεί να χρειαστούμε και ψαλίδι. Κόβουμε πολύ ωραία τα μυρωδικά μας με αυτά. Με τα μικρά ψαλίδια για τα παιδιά θα είμαστε σίγουροι ότι θα κόβουμε με ασφάλεια. Για να κόψουμε γρήγορα, μας βοηθούν και τα μίξερ κοπής, Με μεγάλη προσοχή και με την επίβλεψη των γονιών μας ανάλογα με την ηλικία. Με τα μαχαίρια του μίξερ μας, κόβουμε λαχανικά, μυρωδικά ή τυράκι σε μικρά, μικρότερα κομμάτια ή τα κάνουμε σαν πουρέ αν χρειαστεί. 

Παρέα με τα μαχαίρια πάνε οι επιφάνειες κοπής. Όταν έχετε να κόψετε τροφές είναι απαραίτητη η χρήση τους, διαφορετικά μπορεί να χαράξετε τον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας σας ή στη χειρότερη περίπτωση να κόψετε το χέρι σας. Αποφύγετε τις ξύλινες επιφάνειες για λόγους υγιεινής. Είναι καλύτερα η επιφάνεια κοπής σας να είναι μεγάλη για να έχετε χώρο να δουλέψετε καλύτερα. Μια επιφάνεια θα έχετε για τα λαχανικά σας και μια για τα κρέατα. Για παράδειγμα, μια κόκκινη για τα κρέατα και μια πράσινη ή άσπρη για τα λαχανικά.

για να μετρήσουμε

Σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής χρειαζόμαστε οπωσδήποτε εργαλεία για να μετράμε. Αλλά και στη  μαγειρική  για να εκτελέσουμε σωστά μια συνταγή χρειαζόμαστε για αρχή μια ζυγαριά. Θα μας βοηθήσει να μετρήσουμε με ακρίβεια τις ποσότητες των υλικών μας. Μπορεί να χρειαστούμε μια κανάτα μεζούρα για να μετρήσουμε υγρά, όπως το γάλα και στερεά όπως το αλεύρι. Βάζουμε την κανάτα σε μια σταθερή επιφάνεια και γεμίζουμε με το υλικό μας μέχρι την κόκκινη γραμμή που μας δείχνει την ποσότητα που θέλουμε.

Υπάρχουν βέβαια και κούπες μεζούρες και κουτάλια μεζούρες. Δεν είναι τίποτε άλλο από κούπες και κουτάλια σε διαφορετικά μεγέθη, που γεμίζοντας με αυτά ένα υλικό ξέρουμε ότι έχουμε μετρήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα. Για παράδειγμα μισό φλιτζάνι ζάχαρη ή ένα κουταλάκι αλάτι ή μέλι. Για να μετρήσουμε σωστά γεμίζουμε μέχρι πάνω με το υλικό μας και μετά με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι αφαιρούμε ότι περισσεύει από την κορφή.  Αν δεν έχουμε τίποτα από όλα αυτά θα μετρήσουμε με τα σκεύη της κουζίνας που έχουμε στο σπίτι. Απλά δεν θα είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι έχουμε χρησιμοποιήσει τις σωστές ποσότητες για τη συνταγή μας. Καλό θα ήταν σε όλη τη συνταγή να μετρήσουμε όλα τα υλικά της συνταγής με το ίδιο φλυτζάνι.  

για να ανακατέψουμε

Το καλό ανακάτεμα θέλει μπολ (βαθύ σκεύος) σε διάφορα μεγέθη. Ανάλογα με την ποσότητα των υλικών μας διαλέγουμε το κατάλληλο. Προτιμάμε τα πλαστικά ή τα μεταλλικά που δεν σπάνε εύκολα. Όταν ανακατεύουμε κρατάμε καλά με το ένα χέρι το μπολ μας για να είναι σταθερό, με το άλλο χέρι κρατάμε το εργαλείο μας και ανακατεύουμε.

Κατάλληλα εργαλεία για το ανακάτεμα, είτε σε μπολ, είτε στην κατσαρόλα, είναι τα κουτάλια ή οι κουτάλες με μακρύ χερούλι. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κρατάμε καλύτερα και αν χρειαστεί να ανακατέψουμε κάτι ζεστό, να μην έχουμε τα χέρια μας κοντά στην κατσαρόλα.  

Καμιά φορά χρησιμοποιούμε και σπάτουλες για ανακάτεμα ή  ένα αναδευτήρα. Με τον αναδευτήρα, ξέρετε αυτό το φουσκωτό εργαλείο με τα πολλά σύρματα, μπορούμε να διαλύσουμε κάποια ‘γρομπαλάκια’ και να κάνουμε ένα μίγμα πιο ομοιογενές. Επίσης, το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να βάλουμε λίγο αέρα στο υλικό μας, όπως όταν χτυπάμε ασπράδια αυγών ή κρέμα γάλακτος.  

 Σε ένα κέικ ή μια ζύμη για μπισκότα, τα μίξερ χειρός μας βοηθούν να ενσωματώνουμε κάθε υλικό στο μίγμα μας και να ανακατευτούν όλα ομοιόμορφα. Με την επίβλεψη των γονιών μας ρυθμίζουμε την ταχύτητα, ώστε να είναι κατάλληλη για τα υλικά μας.

 για όλες τις άλλες δουλειές

Σουρωτήρι μεγάλο για να σουρώσουμε τα μακαρόνια μας, ή μικρότερα για να κοσκινίσουμε το αλεύρι ή τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε στο κέικ μας.

Τρίφτης ή ξύστρα για να τρίψουμε τη ντομάτα ή το τυράκι μας, ή να πάρουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Οι τρίφτες σε κωνικό σχήμα είναι πιο κατάλληλοι για τα παιδιά, αφού μπορούν να τους κρατάνε πιο σταθερά. Πάντα με προσοχή χωρίς βιασύνη.

Αποφλοιωτής λαχανικών για να βγάλουμε τη φλούδα από τα λαχανικά μας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να εκπαιδευτούμε ώστε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το συγκεκριμένο εργαλείο. Κρατάμε για παράδειγμα σταθερά το καρότο στην επιφάνεια κοπής και οδηγούμε τον αποφλοιωτή μας με σταθερές μαλακές κινήσεις από την κορυφή μέχρι κάτω.

Κουτάλες βαθιές για το σερβίρισμα μιας ζεστής σουπίτσας, ή ενός πιάτου φακές.

Κουτάλα ζυμαρικών για να σουρώνουμε τα μακαρονάκια μας κουταλιά κουταλιά από την κατσαρόλα.

Κουτάλα τρυπητή για να ‘ψαρέψουμε΄ τις τηγανητές μας πατατούλες ή να σουρώσουμε το κουνουπίδι από το νεράκι που βράζουμε.

Σπάτουλα για να μπορούμε να σερβίρουμε τα μπιφτεκάκια από το ταψί μας στο πιάτο ή να ‘μεταφέρουμε’  ένα κομμάτι πίτα από το ταψί στο πιάτο μας.

 Πινελάκι για να αλείφουμε μια πιτούλα με ελαιόλαδο ή να αλείψουμε μια φόρμα του κέικ με λίγο βούτυρο.

Πλάστης για να ανοίξουμε ένα φύλλο τάρτας ή πίτσας ή ακόμη και πίτας. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ένα άδειο γυάλινο μπουκάλι.

Ένα χρωματιστό χρονόμετρο που μας μετράει το χρόνο ψησίματος κυρίως για τα φαγητά ή τα γλυκά που ψήνουμε στο φούρνο. Μας διευκολύνει αν έχουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα, υπενθυμίζοντας με το κουδουνάκι του ότι ο χρόνος ψησίματος τελείωσε. Αν η συνταγή μας λέει για45’λεπτά ψήσιμο είναι καλύτερα να το ρυθμίζουμε5’με10’λεπτά λιγότερο. Με τον τρόπο αυτό τσεκάρουμε το φαγητό μας λίγο νωρίτερα μήπως έχει ψηθεί και αν χρειάζεται να το ρυθμίσουμε να μετρήσει λίγο χρόνο ακόμα.

Αντικολλητικό χαρτί που στρώσουμε στο ταψί μας για να μην κολλάνε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια μας.

Μεμβράνη για να σκεπάζουμε ή να τυλίγουμε τα τρόφιμα, για να μην στεγνώνουν με τον αέρα και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα.