συμβουλές για μικρούς μάγειρες

Ήρθε η ώρα να μαγειρέψουμε. Όμως πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον κόσμο των γεύσεων και το παιχνίδι στην κουζίνα, θα ήθελα να σας δώσω μερικές μικρές συμβουλές …….
Πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή από την αρχή ως το τέλος. Για όσα έχετε απορίες και δεν καταλαβαίνετε είναι καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον μεγαλύτερο.http://realfamilyfood.com/sites/default/files/advent-calendar-marla-meri...

  • Μην ξεχνάτε τις οδηγίες που πρέπει να τηρούμε για την καθαριότητα και την ασφάλεια στην κουζίνα.
  • Βρείτε και συγκεντρώστε στον πάγκο εργασίας σας όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για την εκτέλεση της συνταγής και όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε. Είναι ένας καλός τρόπος για να τσεκάρετε ότι έχετε όσα χρειάζεστε. Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχετε κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη, όπως να σας λείπει ένα υλικό που νομίζατε ότι είχατε, ή δεν το έχετε σε επαρκή για τη συνταγή σας ποσότητα.
  •  Να θυμάστε ότι το μαγείρεμα χρειάζεται χρόνο. Προγραμματίστε τη μαγειρική σας όταν έχετε διαθέσιμο χρόνο και εσείς και οι γονείς σας. Σκοπός είναι να το απολαύσετε και να περάσετε καλά. Αν έχετε άγχος για το χρόνο και ειδικά οι γονείς, δεν θα είναι για κανένα από τους δύο χρόνος χαράς και δημιουργίας.
  •  Την ώρα της εκτέλεσης της συνταγής αφοσιωθείτε σε αυτό που κάνετε. Καλό είναι να μην αποσπούν την προσοχή σας άλλα πράγματα, ούτε να προσπαθείτε να κάνετε και κάτι άλλο ταυτόχρονα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε και ενδεχομένως να παραβείτε και κάποιο κανόνα ασφάλειας από τη βιασύνη σας.
  • Όταν βάλετε το φαγητό σας να ψήνεται, θα σας βοηθούσε πολύ η χρήση χρονομέτρου κουζίνας (ξέρετε αυτά τα ωραία σε σχήμα κατσαρόλας, μαγειράκου, μήλου κλπ),  για να σας υπενθυμίσει πότε λήγει ο προβλεπόμενος χρόνος ψησίματος του φαγητού σας. Θα ήταν καλό αν η συνταγή σας απαιτεί 45 λεπτά ψησίματος να το ρυθμίσετε στα 40 ή 35 λεπτά, ώστε να δείτε το φαγητό σας πριν τελειώσει ο χρόνος και να κρίνετε αν χρειάζεται και άλλο μαγείρεμα ή όχι και για πόσο χρόνο ακόμα.
  •  Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να δοκιμάζετε το φαγητό σας. Να διαπιστώσετε μόνοι σας αν θέλει κάτι επιπλέον αλάτι, πιπέρι, κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό. Να θυμάστε, καλύτερα να προσθέτουμε υλικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, γιατί να αφαιρέσουμε είναι δύσκολο, ειδικά με το αλάτι.  
  •  Το φαγητό το τρώμε πρώτα με τα μάτια. Γι’ αυτό αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, αυτοσχεδιάστε στον τρόπο που θα παρουσιάσετε το φαγητό στο πιάτο σας. Σερβίρετε το φαγητό σας με τρόπο που να είναι θελκτικό στα μάτια τα δικά σας και των φίλων σας.
  • Το πιο σημαντικό είναι η ικανοποίηση που δίνει σε ένα μάγειρα το να μοιράζεται το φαγητό που έφτιαξε με την οικογένεια του ή τους φίλους του. Μαζέψτε τους γύρω από το τραπέζι και μαγειρέψτε τους. Διασκεδάστε το και αν ακούσετε και καλά λόγια για τη νοστιμιά του φαγητού σας, ε τότε πρέπει να νιώσετε διπλή χαρά.