
ταρτακια με γιαουρτι, μελι, τζιντζερ, χωρις ζαχαρη & γλουτενη - μαγειρικο παρτυ μερος 2
Σήμερα το θέμα μας είναι μια αγαπημένη και υγιεινή τροφή, το γιαούρτι. Γεγονός είναι ότι το προτιμώ δροσερό, με συνοδεία φρούτων, ξηρών καρπών, chia seeds και λίγο μέλι από πάνω. Όμως μου αρέσει να το χρησιμοποιώ και σε άλλες παρασκευές. Πάντα δίνει μια ξεχωριστή υφή σε ένα ζυμάρι, ή σε μια τυρόπιτα και μια γεύση διαφορετική σε ένα cheesecake. Προσδίδει επίσης, βελούδινη υφή σε μια μπεσαμέλ και ταιριάζει πολύ αρμονικά με κοτόπουλο και αρνάκι.
Μια διευκρίνιση να κάνω εδώ που τη θεωρώ απαραίτητη. Γιαούρτι αληθινό είναι αυτό που γίνεται με τη μαγιά της γιαούρτης. Το μύκητα δηλαδή που δίνει όλα τα καλά, τα προβιοτικά και κάνει το γιαούρτι μια τόσο θρεπτική τροφή. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β2 & Β12. Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ενισχύει τα οστά μας και μπορεί να εμποδίσει και την εμφάνιση οστεοπόρωσης, μας βοηθά να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.
Η κατανάλωση βιολογικού γιαουρτιού ειδικά από τα παιδιά για μένα είναι απαραίτητη. Είναι από τις τροφές που η επιβάρυνση των ορμονών, όπως και όλα τα γαλακτοκομικά, που μπορεί να εκτίθενται τα ζώα συμβατικής εκτροφής, επηρεάζει όλους, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, στην ανάπτυξη τους. Στα παιδιά μου προτιμώ να δίνω κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι. Τώρα δε τελευταία έχουμε εντοπίσει ένα βιολογικό γιαούρτι κατσικίσιο στραγγιστό υπέροχο. Με ωραία βελούδινη υφή σαν κρέμα, με ελαφριά γεύση και μια στάλα επίγευση κατσικίσιου γάλακτος. Σκέτο ή με φράουλες δεν τα προλαβαίνουμε τα κεσεδάκια.
Τα ταρτάκια της σημερινής συνταγής είναι πολύ καιρό στο συνταγολόγιό μου. Τους έχω αλλάξει τουλάχιστον τρείς φορές τη βάση της τάρτας. Η γέμιση όμως παραμένει σταθερή, γιατί νομίζω ότι είναι μια απλή κρέμα γιαουρτιού με μέλι και αυγά, αρωματισμένη με λεμόνι, τζίντζερ και δεν σηκώνει πολλές αλλαγές. Τελικά για τη βάση κατέληξα σε αυτή που σας προτείνω σήμερα, χωρίς γλουτένη και δημητριακά, με τριμμένο αμύγδαλο, βουτυράκι βιολογικό και μέλι. Ταιριάζει ωραία το αμύγδαλο με το γιαούρτι και μαζί με το μέλι αποκτά η βάση μια καραμελένια υφή που επίσης μου αρέσει σε συνδυασμό με το γιαούρτι. Το αποτέλεσμα είναι μια ελαφριά δροσερή τάρτα, γλυκιά όσο πρέπει.
Όμως το γιαούρτι σήμερα έχει όπως είπα την τιμητική του. Οι food bloggers που κέρδισαν τα βραβεία του διαγωνισμού που οργάνωσε το ΒήμαGourmet, προτείνουν σήμερα συνταγές με γιαούρτι. Πάρτυ συνταγών λοιπόν μέρος δεύτερο. Από όλα θα βρείτε, ποικιλία και φαντασία στη μαγειρική. Αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε όχι μόνο τις συνταγές με το γιαούρτι, αλλά να περιηγηθείτε στα blogs. Σίγουρα θα βρείτε συνταγές και ενδιαφέρουσες μαγειρικές προτάσεις.
Η Αγγελική Καλαμπόκα από το Cookika φτιάχνει Cheesecake με γιαούρτι και ανθότυρο.
Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη από το Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους φτιάχνει ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού
Η Δώρα Τσίμπη από το Pandoras Kitchen φτιάχνει ζουμερή πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι
Η Ειρήνη Ζεβελάκη από το Paxxi φτιάχνει κεμπαπ γιαουρτλού, με τα όλα του
Η Ευγενία Μακρογιαννέλη από το Eat Yourself Greek φτιάχνει γιαουρτοτυρόπιτα.
Η Θεοδώρα Νάνου από το Theodora’s Kitchen Diaries φτιάχνει κολοκυθοπιτα με ζυμη κουρού
Η Κατερίνα Θεολόγου από το Delightful Area φτιάχνει κρέμα γιαουρτιού με ανανά
Η Μαρία Πρασσά από το Bread and Tea φτιάχνει πρωινό με γιαούρτι αρωματισμένο με πορτοκάλι και δυόσμο και τραγανή granola κακάο-πορτοκάλι .
Η Νανά Λεοντίδου από το Kouzinista φτιάχνει κεικ λεμονιού με γιαούρτι και κραμπλ.
Η Νίκη Χρήστου από Το μυαλό στο φαγητό φτιάχνει σιροπιασμένο κεϊκ λεμονιού
Η Σοφία Πιτσικάλη από το Sofeto, γευσεις υγείας φτιάχνει ελαφριά μους περγαμόντο με γιαούρτι και ανθότυρο, χωρίς ζάχαρη
ταρτάκια χωρίς γλουτένη με γιαούρτι, μέλι, & τζίντζερ (SF, GF, Grain Free)
υλικά (για 4 φόρμες τάρτας με διάμετρο 10εκ ή μια μεγάλη τάρτα 22 εκ)
για τις τάρτες
|
1 ½ φλυτζάνι |
|
2 κουταλιές |
|
μια πρέζα |
|
3 κουταλιές |
|
3 κουταλιές σε θερμοκρασία δωματίου |
|
2 κουταλάκια εκχύλισμα ή 1/8 κουταλάκι φυσική βανίλια |
για τη γέμιση
|
1 φλυτζάνι |
|
¼ φλυτζανιού |
|
1 λεμόνι |
|
3 κουταλιές |
|
2 |
|
εκτέλεση
για τις τάρτες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165°C.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου, με το αλεύρι ταπιόκας και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.
- Με τα χέρια μας δουλεύουμε τα υλικά ώστε να δημιουργήσουμε μια ζύμη.
- Βάζουμε το ζυμαράκι μας τυλιγμένο σε μεμβράνη στην κατάψυξη για 5 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα.
- Βουτυρώνουμε τις φόρμες μας. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας το μίγμα για κάθε ταρτάκι να απλωθεί σε όλη τη φόρμα. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και με ένα πλάστη να την ανοίξουμε σε φυλλαράκι. Μεταφέρουμε το φύλλο μας στην ταρτιέρα (ουσιαστικά το αναποδογυρίζουμε με το κάτω χαρτί πάνω στην επιφάνεια της ταρτιέρας).
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη μας για να μην φουσκώσει η βάση όταν θα ψηθεί.
- Ψήνουμε τις τάρτες των 10εκ για 18 με 20 λεπτά και τη μεγάλη τάρτα των 22εκ για 20 με 25 λεπτά.
για τη γέμιση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό τζίντζερ.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Γεμίζουμε με το μίγμα τα ταρτάκια των 10εκ (περίπου ¼ φλυτζανιού σε κάθε ταρτάκι).
- Ψήνουμε τα ταρτάκια των 10εκ για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί.
- Αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν και τις βάζουμε στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες.
- Μπορούμε να τις στολίζουμε με κομματάκια καραμελωμένο τζίντζερ της ή με ξερά φρούτα (σύκο) ή φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή.
* Για να πάρουμε το χύμο τζίντζερ, τρίβουμε ένα κομμάτι καθαρισμένο φρέσκο τζίντζερ στον τρίφτη των μπαχαρικών. Βάζουμε το τριμμένο τζίντζερ σε ένα μικρό σουρωτήρι και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού το πιέζουμε να βγάλει το χυμό του. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε το τριμμένο τζίντζερ σε μια γάζα και να το στίψουμε με τα χέρια μας.