σοκολατενιο κεϊκ χωρις γλουτενη, με ελαιολαδο & μελι (GF), (SF)

Γεγονός είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος γύρω μου με ρωτάει, ή γνωρίζει, ή έχει κάποιου είδους δυσανεξία στη γλουτένη. Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, οι οποίοι πρέπει αυστηρά να μην καταναλώνουν καθόλου τροφές οι οποίες περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη αν δεν είναι πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη), καθώς και όσες τροφές μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης.

Στην Αμερική και στον Καναδά γίνεται μεγάλη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το θέμα της γλουτένης και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η κατανάλωσή της στον οργανισμό μας. Από απλά φουσκώματα, δυσπεψία, πόνους στα κόκκαλα, στους μύες, αρθρίτιδα, κόπωση, δυσκοιλιότητα, μέχρι και σύνδεση με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα (νοσήματα του εντέρου, του θυρεοειδούς, νευρολογικά κλπ).

Σε όσα έχω διαβάσει και σε διαδικτυακά συνέδρια που έχω παρακολουθήσει, γεγονός είναι πως φαίνεται πως η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί να πέψει τη γλουτένη (πρωτεϊνη που περιέχεται στα δημητριακά). Η δυσκολία αυτή που προκαλεί στο πεπτικό μας σύστημα, ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε ένα μας, δημιουργεί και τα ανάλογα προβλήματα. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες που δυστυχώς και για άλλους λόγους, καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση μεγάλες ποσότητες δημητριακών, (ειδικά προϊόντα με βάση το λευκό αλεύρι) συγκριτικά με το παρελθόν. Που το σιτάρι ειδικά, δεν είναι πια αυτό που ήταν (υβρίδια, μεταλλαγμένα, ποικιλίες σιταριών με περισσότερη γλουτένη). Που όταν οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν ένα ψωμάκι, χρησιμοποιούσαν πάντα προζύμι. Αυτό το προζυμάκι, που με τα ωφέλιμα βακτήρια του βοηθούσε την πέψη τόσο των φυτικών ινών (μιας και το ψωμί ήταν φτιαγμένο από αλεύρι ολικής αλέσεως), αλλά και της γλουτένης. Φυσικά τα βακτήρια αυτά ενίσχυαν και το πεπτικό μας σύστημα. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και να θυμόμαστε τι έχουμε κληρονομήσει. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ καλύτερα όταν δεν καταναλώνω τροφές χωρίς γλουτένη και ειδικά σιτάρι.

Έχει όπως ήταν αναμενόμενο λοιπόν αναπτυχθεί μια τεράστια βιομηχανία προϊόντων χωρίς γλουτένη. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν το κοινό, δεν φαντάζεστε τι έχουν μέσα. Αν διαβάσετε μόνο την ετικέτα θα τα χάσετε από το πόσα συστατικά μπορεί να περιέχει ένα έτοιμο ψωμί χωρίς γλουτένη, καθώς και το πόσο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα αυτά. Έτσι όταν θέλω να αποφύγω τη γλουτένη αγοράζω προϊόντα που έχουν φτιαχτεί με αλεύρι ολικής αλέσεως, πχ ρυζιού η φαγόπυρου ή κινόα (που είναι δημητριακά χωρίς γλουτένη) και διαβάζω προσεκτικά την ετικέτα για τα υπόλοιπα συστατικά. Αν είναι να αποφύγω από τη μια τη γλουτένη με τα κακά της και να φάω όλα τα υπόλοιπα (πολύ επεξεργασμένα αλεύρια, σιρόπια ρυζιού, γλυκόζης, βελτιωτικά και πάει λέγοντας), να μου λείπει.

Επιλέγω λοιπόν να φτιάχνω στην κουζίνα μου ότι επιθυμώ χρησιμοποιώντας αλεύρι ρυζιού ολικής αλέσεως, αλεύρι από φαγόπυρο, από κινόα, από καρύδα και φυσικά αλεσμένους σε σκόνη ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο) για να φτιάξω, κέϊκ, μπισκότα, ψωμιά, πιτούλες και άλλα αρτοσκευάσματα, που όποιος έχει κόψει τη γλουτένη και λέει πως δεν τα επιθυμεί ψέματα θα πει.

Σε όλους λοιπόν τους στερημένους ένα κεκάκι λόγω αποχής από τη γλουτένη, είναι αφιερωμένη η σημερινή συνταγή. Ένα σοκολατένιας γεύσης κέϊκ, φτιαγμένο με αλεύρι αμυγδάλου και τα πιο υγιεινά υλικά, ελαιόλαδο και μέλι. Είναι παράλληλα μια ωραιότατη ευκαιρία να αξιοποιήσετε και τις μπανάνες που έχετε στην κουζίνα σας και έχουν παραωριμάσει. Αν δεν σας αρέσει η μπανάνα, μπορείτε να αντικαταστήσετε με σάλτσα μήλου. Βάλτε φέτες μήλου καθαρισμένες σε ένα κατσαρολάκι, πασπαλισμένες με μπόλικη κανέλα, μια κουταλιά νερό και ψήστε σε χαμηλή φωτιά. Κάντε μπόλικη για να σας περισσέψει. Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές ημέρες ή σε βαζάκια στην κατάψυξη. Εγώ τη χρησιμοποιώ σε πολλά γλυκά για να αντικαταστήσω τη ζάχαρη ή ακόμα και σαν μαρμελάδα πάνω στο ψωμάκι.

Για το συγκεκριμένο κέϊκ δεν χρειάζεται να επισημάνω ιδιαίτερα τη διατροφική του αξία σε σχέση με ένα απλό κέϊκ. Το φωνάζουν μόνα τους τα υλικά. Είναι πολύ χορταστικό, άρα θα φάτε λίγο. Καλό και αυτό. Επίσης, αν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνεται κέϊκ χωρίς αλεύρι – γλουτένη, μην περιμένετε να γίνει αφράτο και μαλακό όπως τα κέϊκ που έχετε συνηθίσει. Είναι πιο σφιχτό στην υφή του, αλλά πολύ νόστιμο σας το εγγυώμαι. Καλή επιτυχία.

σοκολατένιο κέϊκ χωρίς γλουτένη, με ελαιόλαδο, μπανάνα & μέλι,

υλικά (για φόρμα κέϊκ με διάμετρο 22εκ με την τρύπα στη μέση)

αλεσμένα λεπτά αμύγδαλα σε σκόνη

2 φλυτζάνια ή 200γρ

κακάο σε σκόνη

6 κουταλιές ή 45γρ

μπέϊκιν πάουντερ

1 κουταλάκι

αλάτι

μια πρέζα

αυγά

2

μπανάνες

2

ελαιόλαδο

1/3 φλυτζανιού ή 80ml

μέλι ή σιρόπι σφένδαμου

½ φλυτζάνι ή 120ml

 

εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Σε ένα βαθύ σκεύος προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κακάο σκόνη, το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Χτυπάω τα αυγά για ένα λεπτό. 
  • Σε ένα βαθύ σκεύος λιώνω τις μπανάνες με ένα πιρούνι (μπορώ να τις αλέσω και με ένα μούλτι), προσθέτω τα αυγά, το ελαιόλαδο και το μέλι. Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτω το μίγμα των υγρών στο μίγμα με το αμύγδαλο. Ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μίγμα του κέϊκ.
  • Αλείφουμε τη φόρμα του κέϊκ με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο κακάο σκόνη.
  • Ρίχνουμε το μίγμα του κέϊκ στη φόρμα και ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά, ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και να βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.

σοκολατένιο κέϊκ χωρίς γλουτένη, με ελαιόλαδο & μέλι (GF), (SF)