νοστιμα παιχνιδια για παιδια

Γυρίσατε? Αν είστε από αυτούς που δεν έφυγαν ή που μόλις επιστρέψατε από τις διακοπές, μην το παίρνετε κατάκαρδα. Καλά να είστε και του χρόνου να πάτε τις διακοπές σας και να καλοπεράσετε. Ε, για όσους δεν έφυγαν εύχομαι του χρόνου καλύτερα. Οι μέρες μετράνε αντίστροφα για να ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά ψιλοβαριούνται, κάνουν τις τελευταίες χαλαρές βολτίτσες τους ή τη βγάζουν δυστυχώς μπροστά στην τηλεόραση ή στην καλύτερη περίπτωση στον υπολογιστή. Πριν αρχίσουν λοιπόν τα διαβάσματα και επειδή μπορεί ακόμα να μην έχετε οργανωθεί για τα μαγειρέματα σας, σκέφτηκα κάτι διαφορετικό για αυτή την εβδομάδα.

Δημιουργικά λεξο-παιχνίδια για τα παιδιά, με θέμα τα καλοκαιρινά φρούτα και τα λαχανικά. Είπαμε πως πολλά μπορούμε να κάνουμε για να έχουν τα παιδιά μας καλές διατροφικές συνήθειες. Εκτός του να είμαστε πρώτα εμείς τα διατροφικά τους πρότυπα, να τους μαγειρεύουμε το φαγητό τους, ή να κάνουμε μαζί τη μαγειρική μια δημιουργική δραστηριότητα, μπορούμε να κάνουμε και πολλά άλλα για να αποκτήσουν καλή σχέση με όλες τις τροφές.

Δημιουργικές δραστηριότητες, όπως μια επίσκεψη στο μανάβη για την αγορά λαχανικών, & φρούτων, μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική και παράλληλα εκπαιδευτική βόλτα. Ή αν είστε τυχερή και έχετε καμιά φάρμα ή αγρόκτημα κοντά σας, πολύ καλύτερα. Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ με τις τόσες καλές και κακές διατροφικές επιλογές, μπορείτε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Ξεφυλλίστε μαζί ένα περιοδικό γαστρονομικό ή βιβλίων συνταγών, κυκλοφορούν αρκετά. Το παιδί με τον τρόπο αυτό εκτίθεται σε ερεθίσματα, φωτογραφίες τροφίμων, φαγητών και έτσι προκύπτουν ερωτήσεις. Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις τους δίνεται τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με πολλά τρόφιμα και φαγητά. Γιατί όχι λοιπόν και παιχνίδια με θέμα τα τρόφιμα.

                                                                           

                                

Τα σημερινά λεξο-παιχνίδια* αφορούν παιδιά από 3 έως 13 ετών. Όχι βέβαια τα ίδια για όλες τις ηλικίες. Με τα παιχνίδια αυτά τα μικρότερα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να μάθουν τα φρούτα και τα λαχανικά τη εποχής, ενώ τα μεγαλύτερα θα εξοικειωθούν με τα τρόφιμα και θα περάσουν δημιουργικά την ώρα τους, με ένα θέμα που αφορά τη διατροφή τους. 

Πιο συγκεκριμένα, για παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών το παιχνίδι  Τ ι  Χ ρ ώ μ α  Ε ί μ α ι?  Τα παιδιά καλούνται να αντιστοιχήσουν τα χρώματα  με τις εικόνες των λαχανικών που έχουν το ίδιο χρώμα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να ξεκινήσετε αναγνωρίζοντας τα χρώματα, μετά τα λαχανικά. Μπορείτε να θυμηθείτε μαζί πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε το συγκεκριμένο  λαχανικό ή πως το μαγειρέψατε. Στο τέλος κάντε το ταίριασμα χρωμάτων και λαχανικών.

Λεξο-παιχνίδι για παιδιά 6 έως 9 ετών,  Π ο ι ο ς  Ε ί ν α ι  Π ο ι ό ς ?'  Τα παιδιά που γνωρίζουν ανάγνωση διαβάζουν τις λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα από κάθε φρούτο και λαχανικό του καλοκαιριού και αντιστοιχούν τη σωστή λέξη με την εικόνα. Μπορείτε να γράψετε ξανά τις λέξεις εξασκώντας και την ορθογραφία σας ή να προκαλέσετε συζήτηση, ώστε τα παιδιά να θυμηθούν πληροφορίες που ξέρουν από το σχολείο γι αυτά τα τρόφιμα ή να τους  πείτε εσείς καινούργια πράγματα. Μπορείτε τους διηγηθείτε αναμνήσεις από τα δικά σας καλοκαίρια ως παιδί που να συνδέεται με την κατανάλωση των φρούτων του καλοκαιριού. Εγώ ας πούμε έχω διηγηθεί του Μιχαήλ ιστορίες με τα παγωμένα καρπούζια και  τα γλυκά σύκα που έφερναν ο παππούς και η γιαγιά μου στις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά (8 έως 13 ετών) ένα  Λ α χ α ν ο φ ρ ο υ τ έ ν ι ο  Κ ρ υ π τ ό λ ε ξ ο’ . Τα παιδιά ψάχνουν να βρουν τις κρυμμένες λέξεις των φρούτων και των λαχανικών του καλοκαιριού. Πάρτε και εσείς το δικό σας αντίγραφο και παίξτε μαζί τους. Μπορεί και να σας κερδίσουν, δεν ξέρετε. Ε τώρα άμα σας έρθει η όρεξη να μαγειρέψετε και κάτι κακό δεν θα κάνει, να δοκιμάσουν τα παιδιά και τίποτα, μην μείνουν μόνο στα λόγια. Εδώ ισχύει το ‘μια μπουκιά ίσον χίλιες λέξεις’. Καλά παιχνίδια!

* Photo Links : http://www.flickr.com/photos/36179943@N00/219265991/, http://www.flickr.com/photos/werms/238172698/http://www.flickr.com/photos/maxshirley/35965972/http://www.flickr.com/photos/oakleyoriginals/2783489461/,, http://www.flickr.com/photos/ljcybergal/641392898/http://www.flickr.com/photos/zest-pk/923930277/http://www.flickr.com/photos/wmacphail/5064377/http://www.flickr.com/photos/amayu/248001541/http://www.flickr.com/photos/redbettyblack/168204034/http://www.flickr.com/photos/booleansplit/4801377279/http://www.flickr.com/photos/seadam/2855566324/http://www.flickr.com/photos/angelune/3631959215/http://www.flickr.com/photos/9439733@N02/3412239127/http://www.flickr.com/photos/36179943@N00/50089409/

 

νόστιμα παιχνίδια για παιδιά