κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι το λαχανικό του φθινοπώρου. Η σάρκα της είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Για τους σπόρους της που είναι ακόμα πιο πολύτιμοι διατροφικά, θα αφιερώσουμε άλλο άρθρο ξεχωριστά.

Σε σούπες, πίτες γλυκές και αλμυρές, σε σαλάτες, στα κέϊκ ή στα μπισκότα, γέμιση σε ζυμαρικά, με όσπρια ή απλά πουρές, η κολοκύθα είναι μια υγιεινή τροφή. Είναι ένα αμυλώδες λαχανικό, πλούσιο σε φυτικές – διαιτητικές φυτικές ίνες που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.  

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, γι αυτό και το πορτοκαλί χρώμα. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. 

 Γενικά η κολοκύθα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού περιέχει βιταμίνη Α και C. Η βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης,  η κολοκύθα βοηθά στην αναπαραγωγική μας υγεία και στο να έχουμε υγιές, λαμπερό δέρμα.

 Πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προστατεύει τα μάτια από το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών. Η σάρκα της κολοκύθας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, απαραίτητο για υγιή οστά, δόντια και σε  κάλιο που συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 Αν πάλι δεν έχετε και πολύ τα κέφια σας, η κολοκύθα περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Μα όλα να τα έχει προβλέψει ο καλός θεούλης. Σου λέει θα γυρίσουν από τις  διακοπές του καλοκαιριού, θα μελαγχολήσουν λιγάκι, δεν τους στέλνω το λαχανικό της χαράς να ευθυμήσουν…